FREE TIME,  ПОЛЕЗНО

Любов от пръв поглед – Зоокът “Алис”

Чудейки се къде можем да отскочим в мрачен,ноемврийски ден случайно попаднах на публикация някъде из Facebook за място, на което интересни животни се разхождат свободно и всеки посетител може да се докосне до тях. Можете да си представите колко много исках да се уверя с очите си, че наистина е така и се запътихме към зоокът “Алис”.
За хората, които са от София това е страхотно място на което могат да разпуснат, както през топлите, така и през студените дни(тъй като работят целогодишно).
Мястото е с.Лесковец , което е на около 10км от Перник и на 35км от София т.е можете да стигнете до там само за 30мин с кола. При пътуването ще ви трябва винетка, ние закупихме такава за уикенда (10лв.), използвам случая да ви информирам, че BG TOLL (система за ел.винетки) най-после работи и закупуването на ел.винетка не е вече мираж(алелуя).
Ако сте от хората, които пътуват без кола, то прилагам и маршрут с градски транспорт – ТУК

Малкото селце в западна България е сгушено в сърцето на огромни гори, а самото му име идва от факта, че в и около него има изключително много лещникови дървета. Казвам ви….природата, полетата и горите които се крият само на 30 мин от големия град са пленителни, винаги са ме изненадвали с това каква красота крият малките, български села.

Имайте предвид, че влизайки в селото ще видите табела която ви насочва на къде трябва да продължите, НО тя е подвеждаща и всеки тръгнал на там се подвежда. Слава богу един вежлив, възрастен човек седи в края на улицата и ви насочва, но ако искате да си спестите отбиването, то запомнете – когато видите табелка,която сочи да завиете в ляво НЕ ГО ПРАВЕТЕ, продължете още малко напред, подминете моста и ще видите друга табелка, която ви посочва завиването в дясно.
Там по-малък и черен път ще ви доведе до чудното местенце.

Ему е голяма австралийска птица, която не може да лети. Интересното при тях е, че  яйцата се мътят от мъжкото

Ще се ориентирате, че сте стигнали по това, че опашката от коли започва доста преди самият зоокът, така че спрете по-надолу(спестете си нерви).
Със сигурност ще се изненадате, че зоомястото е всъщност част от двор на семейство, което си живее там, ех….представям си колко им е приятно ставайки да могат да погалатя и гушнат толкова много различни животни.
На входа ще трябва да заплатите м/у 5лв/3лв съответно за възрастен или дете, като освен пространствата с животни има детски кът и няколко места за отдих.

Алпаката издава интересни и несвойствени звуци. Вика, когато е в опасност, или е развълнувана. По време на бой например мъжките крещят, като виковете им наподобяват войнствените крясъци на птиците.

Ако и Вие те като обичате животните тези неща няма да ви направят впечатление, защото веднага ще се втурнете към тях. Още на входа ще ви посрещнат добродушните алпаки, които са и може би най-голямата атракция на мястото. Самите те по принцип са животни, които се отглеждат и живеят в много високи части на Андите (3000-5000m надморска в.), много често се бъркат с ламите. Изключително пухкави, меки и добронамерени, не се натъжавайте ако чуете да издават странен(тъжен)звук, особено когато е щастлива. Алпаките са общо 4 и винаги около тях навалица, така че се заредете с търпение, ако искате да имате снимки с тях.

Алпаката е много социално животно. Отличава се с любопитен нрав и много нежен характер, тя е очарователно и послушно създание.Затова алпаката е подходяща за домашен любимец, ако се обучи добре.

С риск майките с деца да ме нападат ще вметна, че децата не трябва да бъдат оставяни сами да пипат и дърпат животните, защото ги стресират и реално животните започват да се крият и да бягат!В пространстовото определено за свободни разходки на животните можете да бъдете побутнати в гръб от някое малко планинско козле, “хайка” бойни патици, щраус и различни пернати. Повечето от тях са изключително социални и сами търсят вниманието ви, а най-вече търсят нещо с което да ги почерпите.

Обръщам внимание, че храненето на животните със стандартните неща, които виждаме хвърлени в зоопарковете(солети, зрънчо, семки и тн) е ЗАБРАНЕНО, но отново не лиспват ентусиасти които да нарушават правилата.
Хората от “Алис” са така любезни да позволят да почерпите със зеле или морков някое животно, но все пак лично ние предпочетохме да оставих изхранването на собствениците им.

Кенгуру Албинос – Кики

В паркът можете да видите още уникални животни като кенгуруто албинос – Кики, жерав, носати мечета, еноти, ему. Всики те са доста социални, но разбира има такива, които са в отделни заграждения, за по-голяма сигурност на посетителите (или на животните,спорно е). Разходката в парка ни зареди с изключително много положителна енергия и определено смятам, че всеки който иска да се докосне до чудатите животинки, трябва да го посети.

Уникалният и величествен жерав и красивата му “коса”

Мястото ще работи целогодишно, което е единственото нещо което леко ме смути предвид факта, че има животни като кенгуруто(в естественият му хабитат) живее на постоянни темеператури над 30 градуса, като зимното работно време е от 10 до 17 ч.(всеки ден).
Силно се вярвам, че грижите които се полагат към животните през зимата ще са адекванти и ще им бъде подсигурено всичко нужно, за да съществуват щастливо.Винаги съм била от хората, които обичат животни повече от хората, може би заради това мнението ми по отношение за отглеждането винаги е крайно.

Кътчето е място, което бих препоръчала на всеки любител на животните, а и не само. Страхотна природа, много зеленина(в нашият случай есенен пейзаж) и компанията на различни животинки.
Определено сме решени да посетим нашите нови приятели и през лятото, когато ще бъде доста по-приятно за разходки.
Можете да последвате страницата на мястото ТУК ,


Напомням къде можете да ме откриете в  Instagram и Facebook .

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.