FREE TIME,  КАКВО ГЛЕДАХ 2020?

Какво ново през март 2020г.?

Определено мога да определя м.март като интересен от гледна точка на филмови заглавия, които прибавих в моята своеобразна видеотека.
Сигурна съм, че много от Вас в момента търсят интересни сериали и филми, с които да запълнят времето у дома, така че с радост споделям какво ново открих през изминалия месец.

Другият(The Outsider/TV Series 2020-)

Най-новият сериал излъчван по HBO е екранизирана версия на едноименната книга по Стивън Кинг. Няма нужда да споменавам, че щом е Кинг, то определено сюжетът ще е драма/мистерия/, че дори и ужас (в зависимост от личната ви “скала на страха”).

Watch HBO's The Outsider Season 1 Online on NEON
снимка: google

Филмът разказва историята на мистериозно убийство на 11 годишно дете в малък, американски град. Главният заподозрян обаче се оказва с неуспоримо алиби, свидетели за това, че е се е намирал на хиляди километри по време на убийството. В същото време обаче няколко свидетеля уличават Тери Мейтлант (главният заподозрян) и потвърждават, че е именно той е видян с детето, което още повече заплита сюжета и ни кара да започнем да мислим как човек може да е на две места едновременно. В другите серии става ясно, че това не е първият такъв случай и главният герой трябва да потърси допълнителна помощ от частен детектив.

Предвид факта, че филма има само 10 серии, можете да очаквате бърз напредък , поне лично за мен типично в стила на Кинг още в 5 серия е горе-долу ясно каква е истинската мистерия.
Дори и този факт не ме накара да спра да го гледам и търпеливо изчаках финала, който съветвам да продължите да гледате дори и след първите надписи.
Щом говорим за Стивън Кинг, трябва да имаме едно наум!

Оценка – 4/5 – бих гледала отново и бих гледала продължение(ако има), но все пак бях леко разочарована, заради ясния финал още към средата на филма.

Краят на ш****ия свят (The End of the F***ing World)(TV Series (2017–2019)

Отново екранизирана книга(първоначално мини-комикси, след което събраи в книга), този път по книга на бринтаски автор, непознат за мен Чарлз Форсман.
Тийн драмата, която дори е номинирана за наградата БАФТА за най-добър драма сериал, разказва за 17-годишен младеж, който се се самоопределя за психопат и единствената му мисъл е как да набележи първата си жертва.
Животът го среща с младата и а-социална Алиса, която той смята за идеалния “кандидат”, но разбира се планът му се обърква.
Те тръгват на общо “приключение” или по-скоро искат да се махнат от кофти действителността, която ги заобикаля но бързо разбират, че живота на възрастните никак не е “розов”.

Тhe End of the F***ing World: мрачна комедия с повече мрак ...
снимка: google

Сериалът е изпълнен с изключително много черен хумор, нецензурни думи, но и голяма доза реализъм, което определено ме спечели. Хубавото на филма е, че всички сезони са налични в Netflix и не е нужно да чаката нов сезон.

Оценка – 5/5 – бих гледала отново

Платформата(The Platform/El hoyo (2019))

The Platform – Review | Netflix Sci-Fi Horror Movie | Heaven of Horror
снимка: google

Споделих ви, че от известно време залагам много на филми, различни от американските (прочети Неделен ден с Netflix/ 3 любими чуждоезикови сериала) и така попаднах на “Платформата”.
В групата за филми, която следвам от известно време във фейсбук често споделяха за него, определяха го като “много добър”, е…нямаше как да пропусна.

Няма да споделям много, защото смятам че конкретно за този филм всеки трябва да си направи изводите сам, но това което трябва да знаете е, че може и да не ви понесе.
Платформата е затвор, в който всеки месец няколко стотици души са произволно разпределяни по двойки из етажите на сградата.
Всеки ден от най-горния етаж се спуска платформа, претрупана с храна, която остава по няколко кратки минути на етаж. Съответно, колкото по-надолу се намира затворникът, толкова по-малко храна е останала върху платформата, когато стигне до неговия етаж.
Преживяването при хората на долните етажи е въпрос на оцеляване, но в същото време засяга и изключително много модерни, житейски проблеми с които обществата ни се сблъскват.

Филмът завършва със “своето послание”, което отново казва, че всеки трябва да разбере по своя си начин.

Оценка – препоръчвам да се изгледа, но няма смисъл да се гледа повторно


Филмите, които ви препоръчвам да гледате не са никак леки и държите на “приятно разпускане”…по-скоро не са за Вас.
Все пак смятам, че всичките си заслужават вниманието и времето ви, а и не че нещо, но в момента повече го имаме в повече.


Напомням ,че можете да ме откриете в  Instagram и Facebook