ОБИКНОВЕНИТЕ МОМИЧЕТА

“Обикновените момичета” – професия Геолог и мечтател

Започвайки блога си поставих няколко цели , но основната винаги е била да покажа на колкото се може повече млади момичета, колко всъщност е прекрасен живота на обикновеното момиче.
До момента се фокусирах основно върху материалната страна на тази моя “мисия” и някак за 1 година не успях да ви покажа истинската повече за истинския живот.

Споделяла съм ви, че освен необузданата ми страст да откривам страхотни предложения/намаления и изгодни покупки, аз съм един истински работохолик. Още , когато бях на 19 г. начертах в главата си своята кариерна стълба и даже ви и разказах за нея преди известно време – Млади и успешни , моят план . Разбира се, много е трудно на 18-20 години да придобием истинска представа как ще изглежда живота ни, каквито и стъпки да планираме , но в същото време смятам ,че и трябва да имаме отправна точка , която да ни даде начална посока. В годините планът ми се промени , трънах в посока, която малко се различи с първоначалната ми представа, но ако не бяха “правилата”, които следвах нямаше да мога да постигна дори и 20% от желаното.

Връщайки се назад във времето разбрах, че това което най-много ми е липсвало , за да мога да взема по-реалистино решение за посоката , в която да тръгна са ИСТИСНКИТЕ примерни. Реални хора, които са минали вече този път , направили са грешки, взели са поука и са продължили по-успешни!
А, днес , наближавайки 30-те искам да виждам все повече истории на ИСТИНСКИТЕ момичета, които са стигнали до там ,където са със собствени сили и нищо не им е било дадено в ръцете.

В продължение на неопределен период ще ви срещам с “ОБИКНОВЕНИТЕ момичета”, които имат своята професия или са в търсене на такава.
От това как са избрали какво да учат, до това как преминава един техен ден, какво е нужно да можем и знаем, за да заемем тяхната позиция и силно се надявам повече млади момичета да успеят да открият себе си в техните думи.
Поредицата ще стартират две мои прекрасни приятелки, които имат да ни кажат доста интересни неща. Едната от тях е минала през борбата със системата на банковия сектор, а другата само на 30г. вече има Докторска степен . Ще можете да се запознаете с тях в две поредни части , а сега ви представям първата от тях – Зорница или както тя обича да я наричат – Зори.


Какво е да си геолог и как се съчетава с живота на обикновеното момиче?

Вероника
Моля, запознай се с моите читатели – 86% от последователите ми са момичета, като 44% от тях са на възраст между 18 и 24, следвани от 29% между 25-34. Те са ситуирани предимно в големите градове , най-голям процент са в София -24% , следвани от Варна и Пловдив. Момичетата имат разнородни интереси,но в голямата си част са свързани с красота, блогове/влогове , козметика и розово 🙂
Смятам, че така ще ти е много по-лесно да представиш себе си, а и все пак е важно да знаеш с кого ще общуваш. Е , сега, би ли представила себе си, но  не по най-стандартния начин , а по онзи който би искала хората да те виждат?

Зори
Здравейте! Казвам се Зори, на 31 години, малко луда, но по-скоро кротка и добронамерена към света. В последните 10 години се занимавам с Геология, но също така създадох и моето кътче за развлечение, и всъщност мое хоби – блогът Beauty By Zori, който за тези, които не са го посещавали е насочен към красотата и ревютата на козметика.
Зодия Водолей съм – да, вярвам в зодиите и атрологията до някъде, и ако знаете нещо поне малко за Водолейте, то знаете нещо малко и за мен. Обичам свободата, обичам да творя, да рисувам, да създавам нещо с ръцете си. Обичам нещата, които са по-необичайни, обичам да мечтая, но и в същото време не летя в облаците.

pic: Instagram – beauty.by.zori

Мисля, че съм креативен човек, който може да направи много от малкото, или нещо от нищо. Имам проблем с мързела, шоколада и непоносимост към тъпотии, нахалство и лицемерие. За това и често си мисля, че съм малко антисоциална, ама понякога не е лошо човек и такъв да бъде.

Вероника
Знаеш, че описвам себе си като обикновено момиче, би ли споделила какво за теб означава да си обикновено момиче в днешното материално време?

Зори

Обикновено момиче за мен е това, което не се интересува от всякакви лъскави неща, харесва ги, но не позволява да бъде обсебена от тях. Това момиче, което ще обуе кецовете и ще ги предпочете пред токчетата. Това момиче, което знае как е изкарало парите си и знае как да ги инвестира в нещо полезно.

pic: Instagram – beauty.by.zori

Това момиче, което пътува заради изживяването, а не за показност и снимки в Инстаграм. Тази, която ще пие кафе с приятелки без да мисли за лайкове на чинията пред себе си.
Това момиче, което пазарува разумно, ходи с коса вързана на опашка до магазина и без да се интересува особено от мнението на околните. Позна ли се?

Зори
Ооо, тази история с училището не искам и да си я спомням.
Периода от 10ти до 12ти клас дори не си го спомням. Беше ме завъртяла ученическата любов и почти не стъпвах в училище. Трудно минавах и с толкова отсъствия, беше ми скучно и тн. Но пък се научих на доста неща все пак.

pic: Instagram – beauty.by.zori

Любим предмет ми беше Географията и вероятно това ме подтикна да кандидатствам точно с География и да се насоча към тези специалности в Университета. Когато кандидаствах в Софийскиятуниверситет (кандидатствах само там) исках много да запиша туризъм – това беше една от най-желаните специалности тогава.
За съжаление бала ми не стигна за да вляза, но имах план Б – Геологията. Всъщност по Геологията ме запалиха мои колеги от Университета, които познавах още преди да запиша (тогава ми бяха преподаватели). Така увлекателно ми разказваха за нещата, с които се занимават, че успяха да ме омаят.

Вероника
Предполагам, че и ти като всички ни си седялаа и си се чудела кой университет да избереш, коя точно специалност,ако сега трябва да го направиш кои ще са 5-те “правила”, които би следвала?

Зори
Никога не съм се чудела всъщност кой университет да избера – знаех, че искам да продължа в СУ. Но ако трябва да кандидатствам сега бих си задала тези въпроси:
1.  Какво ще ми даде университета, който избирам – има ли възможност за допълнителни обучения, какви са преподавателите, какви практики или стажове ще имам.
2. Какво ще ми даде специалността, която избирам – реализация, опит, практика или само теория. Има ли търсене на пазара на труда и ще мога ли да се включа в него веднага след завършване.
3. Какви са ми шансовете с това, което уча да започна работа извън България или да започна собствен бизнес с познанията си тук в България.

pic:goole.bg

4. Най- важното – интересно ли ще ми бъде и ще бъда ли щастлива с тази професия, която ще придобия в бъдеще. Ако не ви е интересно, а го правите само за идеята – да ви кажа не си губете времето.
5. Ще мога ли да съчетавам работата с ученето, защото знам колко много студенти освен, че учат и работят.
Общо взето бих се запитала какво ще ми дадат тези 5 години от моя живот, в които ще се обучавам за определена професия, ако аз дам всичко от себе си.

Вероника
Сподели ни малко за твоята специалност в униерситета

pic: Instagram – beauty.by.zori

Зори
В крайна сметка учих Геология – цели 10 години, от бакалавър до доктор, като докторантурата ми е в направлениеРегионалнагеология

pic: Instagram – beauty.by.zori

И съм щастлива, защото макар и понякога да се чувствам загубена, знам колко много неща съм научила, колко полезни качества придобих и колко много важни контакти направих през тези години.

Вероника
Коя е най-високата степен на образование, която имаш и в кой университет я завърши?

Зори
Завърших в СУ – малка докторска степен

Вероника
Кога започна да чертаеш своя професионален план?

Зори
След бакалавърската степен, която някак си не ме удовлетвори. Реших, че трябва да се стегна и ако искам да се занимавам с Геология ще трябва наистина да си налегна парцалите и да дам всичко от себе си. В магистратурата мисля, че успях да си начертая план, който обаче се промени веднага след като завърших. Имах 1 година пропуск, в който отново бях в някаква криза и търсене на себе си.
Докторантурата ме изкара от тази дупка.

Вероника
Успя ли да го реализираш и с какво се занимаваш всъщност сега?

Зори
Не, все още не съм реализирала плана си. Може би от страх, от несигурност и нуждата от още малко опит.

pic: Instagram – beauty.by.zori

Като цяло – в момента се занимавам с различни геоложки проекти на разнообразна тематика – нещо като Freelance. Отделно от това се подготвям за конкурс за асистент към СУ.

Вероника
Разкажи ни в какво се изразява твоята работа – как минава един твой работен ден?

Зори
В момента работата ми не е чак толкова много, но по принцип деня ми минава на компютъра с чаша кафе в ръката. И така поне 10 часа на ден когато имам проект, който е с кратки срокове.

Вероника
Кое е най-трудното в твоята работа?

pic: Instagram – beauty.by.zori

Зори
Разпределянето на време – когато човек работи от вкъщи понякога е трудно да прецени колко точно време ще му отнеме дадена задача. Освен това, за някои от нещата, по които работя имам нужда от допълнителна информация как да ги свърша, защото често ми се е случвало да правя нещо за първи път. Тогава нещата стават напечени, защото трябва да се научиш да работиш с даден софтуер в рамките на….час.

Вероника
Какво освен образование , според теб е нужно да притежаваш , за да заемеш тази позиция?

Зори
Развинтено въображение и любопитство. Постоянство също така, но най-вече любопитство. Геологията не е лесна наука, но не е и от най-сложните. Разбира се, нейните подразделения си имат свои специфики и например за мен Геохимията е едно от най-сложните неща на света. Хубаво е човек, който иска да се занимава с това да е от тези хора, които обичат да решават проблеми, да имат поглед над нещата и да имат нестандартно мислене, защото така се раждат и идеите.

Вероника
Специфични умения/знания/езици, за работата?

Зори
Уменията, които поне на мен са ми изключително

pic: Instagram – beauty.by.zori

важни най-вече са свързани с различен софтуер и така наречените Географски информационни системи. Това може би е най-големия плюс на всеки, който иска да се занимава с Геология. Също така уменията, които се придобиват в Университета и по време на практиките – няма геолог, който да не работи дори малко на терен – това е едно от най-важните неща, без което трудно после може да се реализира човек, ако го е пропуснал. Като знания мисля, че не е лошо да знае човек къде е Дунав, кое е север и кое е юг. Химията и физиката също биха били много полезни. За геолога е важно да може да разпознава скали, геоложки структури като разломите и да знае какво се е случило на дадено място – това е най-общо казано, по принцип е малко по-сложно Английският език мисля, че е задължителен вече навсякъде, така че…

Вероника
Какво би посъветвала всички бъдещи геолози?

Зори
Да са упорити и да не се отказват когато видят, че става трудно – ще става все по-трудно докато учите, но когато отидете да работите като Геолози ще видите, че всъщност е по-лесно от колкото сте очаквали. Мислете нестандартно, това решава проблеми, но първо – мислете.


Зори беше изключително откровена в отговорите си и много подробно ни пренесе през годините, в които е вървяла по своя път, за да може днес да има докторска степен и да работи това, за което е учила , дори и не както и се иска.
Ако ти си от хората, които все още се чудят какво да учат и имаш страст към Географията, то смятам че разказа на Зори може би ще ти помогне. Винаги можете да питате директно нея за повече подробности в някои от социалните и мрежи:
Instagram – https://www.instagram.com/beauty.by.zori/
Facebook – https://www.facebook.com/beautybyzori/
Blog – http://www.beautybyzori.eu
Аз благодаря за отделеното и време , и пожелавам на Зори да постигне всички върхове, които е планувала:)

Аз ще се радвам да споделите дали историите на момичетата ще ви бъдат интересни , а ако искате да си поговорим повече, то очаквам ви :
Instagram – https://www.instagram.com/ordinarygirl.veronikabeauty/ 
Можете да последвате и фейсбук страница:
 https://www.facebook.com/ordinarygirlbg/


2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *