ПОЛЕЗНО

#selfcareapps – хаштаг “грижа за мен” (5 приложения за лична грижа)

Времето, заобикаляща ни среда, забързаният начин на живот и какво ли не са част от оправданията, които всяка от нас използва, когато някой ни попита “Днес помисли ли за себе си?”.
За нас е много по-лесно да изберем бърз отговор, без дори да се замислим над това, че най-вероятно скоро не ни се е случвало да си обърнем внимание.

Наречете ме егоист, но от момента в който чух психоложката ми да казва, че в НЕЙНИЯТ живот – ТЯ е най-важна, и приоритет е личното й щастие, започнах да вярвам че в това е истината. Но това от една страна е и в името на околните!
И наистина…замисляйки се над думите й осъзнах, че когато не съм щастлива и удовлетворена от себе си, не искам никой друг да е! Добре де, не че не искам..просто нямам желание да “раздавам” позитивизъм.

Все пак дори много да ми се иска да съм винаги на вълна “обичай себе си”, често забравям и отново ставам “grumpy” Ето за това намерих модерен и дигитален начин да записвам, следя и работя над личното си щастие.

В статията ще споделя 5 приложения за лична грижа, с които да поставите началото(ако все още не сте) на една нова Аз.

Daylio – Дневник за проследяване на настроението

picture:Internet

Воденето на дневник е нещо, което правим от ранна,момичешка възраст и не разбирам защо с годините спираме да го правим.
Помня първият си дневник(който смятах, че само аз знам къде крия, но всъщност баба знаеше по-добре от мен), в който пишех ЕЖЕДНЕВНО! В него споделях мислите, чувствата си, какво ми се е случило днес, какво ме е ядосало/зарадвало…и съм сигурна, че след него съм усещала голямо облекчение.
Наистина не знам защо спрях да си водя дневник, но бих посъветвала голямото си Аз да започне ВЕДНАГА.

Докато се реша обаче залагам на дигитално решение, което в случая е Daylino.

След първоначалното въвеждане на лични данни, единственото нещо което трябва да правите е след напомняне (моето е за след 20ч.) да въведете: как сте се чувствали през деня и какви са били дневните ви активности(избирате м/у работа,четене, писане, трениране и тн).Ю
Приложението води историческа хронология и изчислява “Седмичното настроение”, какво най-често сте правили, както и седмичните ви Постижения.

С него можете да поставяте различни цели, които в безплатната версия май са ограничени, но според са достатъчни.
Харесвам го, защото за Android е преведено на български!
Намирам приложението за полезно, защото:

  • дава ни възможност да проследваме “себе си” и да анализираме кое е преобладаващото ни настроение. От своя страна това може да ни помогне да идентифицираме проблем, който не забелязваме по принцип;
  • помага ни да си поставяме лични цели, да следим как се справяме и съответно да ни стимулира да не се отказваме. За хора като мен с много идеи, но често изпадащи и в другата крайност на липса на всякакво желание за живот…е просто супер!
  • не отнема много от времето ни да попълним информацията – т.е. няма да прекалите с времето прекарано на телефона си;

Download for Iphone
Download for Android

Question Diary: Един въпрос за самооценка

Когато говорим за лична грижа(и не, не говоря за това дали често взимате душ),няма как да не споменем, че е много важно освен да анализирате чувствата си, просто да си задавате най-елементарни въпроси.
Кога последно се попита “Аз щастлив ли съм?”, “Доволен ли съм от себе си точно в този етап от живота?”?

Лично аз понякога не го правя с месеци, че сигурно и над година… Ето защо в днешният списък присъства приложението “Question Diary: Един въпрос за самооценка”, което всеки ден ти задава по един прост въпрос. Най-хубавото е, че не е нужно да лъжете, защото няма кой друг да види отговорите ни, а още по-хубавото е че точно след 1 година ще зададе същия въпрос!

Една година по-късно ще знаете точно как сте се чувствали и дали има някаква промяна. Ако сте от хората, които често правят равносметка за изминали дни, то определено Question Diary ще ви е голям помощник.

Интересното на приложението е, че може да ви свърже с хора из целия свят, защото има възможност всеки да задава своите въпроси и съответно останалите потребители да отоварят.
С негова помощ можете да откриете приятели, хората с които да споделяте една и съща болка и преживявания(и то напълно анонимно).

Download for Iphone
Download for Android

GoBeauty

Преминавайки на по-неангажираща вълна…няма как да не споделя приложението GoBeauty, на което попаднах преди доста време.

С него можете да си “поръчате” мобилен фризьор, маникюрист, гримьор,масажист и подобен специалист, който да ви поседи на удобно за Вас място/в удобно време.

Запазвайки специалист ще можете да го “поканите” в дома, офиса, да го “подарите”на приятелка и тн. Услугата е много подходяща за хора, които нямат време, но пък имат голямо желание да се поглезят(намирам го за доста удобно за майки с малки деца, които нямат никакво време за себе си).
С помощта на рейтингова система Ви се дава информация за удовлетвореността на предишните клиенти, което пък ще ви помогне да решите вземете решение.

Дори да ви прозвучи повърхностно съм на мнение, че в грижата за нас самите влизат точно тези моменти, в които една жена отдава нужното внимание на външният си вид.

За момента услугите са само за територията на гр.София!

Download for Iphone
Download for Android

Beautistics

Сигурна съм, че това ще се превърне в най-любимото приложение на по-голяма част от читателките, защото вярвам че голяма част от тях имат завидна колекция гримове/бяла козметика.
Beautystics е приложениет, което ви дава възможност да:

  • проследявате цялостната си колекция от гримове и бяла грижа – какви и колко продукта имате; кога сте ги отворили и съответно кога им изтича срока на годност. Изключително полезна информация, която ще намали възможността да нанесете нещо, което вече не е годно;
  • сканирате всеки баркод и да проследите “глобално” мненията на други потребители т.е. да съберете много повече безпристрастни ревюта;
  • залагате седмичен/месечен и годишен бюджет за козметика;
  • да създавате напомняния за нерегулярни действия(поставяне на маска, нанасяне на по-специфичен продукт и тн).

Определено това е едно от най-полезните приложения, които една жена може да използва. Освен за хора с повече ритуали, е и от голяма полза на хора, които често забравят да се грижат за кожата си!

Приложението е изцяло на английски и към момента няма превод на български.

Download for Iphone
Download for Android

Sunface

Определено има доста приложения, които да ви дадът полезни съвети относно грижа за кожата ви, но спрямо моите лични нужди споделям с Вас Sunface.
Sunface е апликация, която има доста проста функция, но определено може да ви накара да се замислите над това дали се грижите правилно за кожата на лицето ви!

С негова помощ можете да видите как бихте изглеждали след 5/10/20 години, ако не нанасяте редовно слънцезащитен продукт. Както повечето от Вас знаят, аз не се славя с редовност в това отношение, но видът ми след добавяне на снимка в приложението ме стресна.

Харесвам подобни приложения, които ни карат да си дадем сметка че заобикаляща ни среда не е толкова безвредна и отново ни напомня, че ОСНОВНО трябва да се грижим за самите нас(без значение дали за вътрешния или външния ни вид).

Download for Iphone
Download for Android

А, за да завърша темата ще си позволя да да съвет към всички момичет: винаги да търсят време за себе си, защото това е единственият начин да бъдем истински щастливи!


Ще се радвам, ако ме последвате в социалните мрежи Instagram и Facebook

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.