ГРИЖА ЗА КОЖАТА,  ПОЛЕЗНО

Фотоепилация у дома – моят опит с Philips Lumea

Сигурна съм, че всяка от нас желае да се отърве от досадното окосмяване – навсякъде! Би било страхотно да не се подлагаме на всевъзможни домашни/салонни процедури, които понякога са болезени, а понякога и доста скъпи. Ако до преди години знаехме основно за премахване чрез добрите, стари самобръсначки (у дома) и кола маска по студиата за красота, то в днешно време трайното премахване на окосмяване чрез фотоепилация е топ тенденция.
Аз малко изпреварих времето и реших още преди повече от 5 години да си купя фотоепилатор, с който имаме доста динамична връзка. Ту се събираме, ту се разделяме, но за това по-късно.

Philips Lumea Precision Plus

Марката на която се спрях преди години е Philips, а модела Lumea Precision Plus, тогава имах възможност да избирам между него и още един модел, чиито спецификации не ми допаднаха.

  • разполага с общо три приставки, с които да третирам различните зони – интим, лице и останалата част от тялото(предимство пред другия, който притежаваше само 1 приставка);
  • безкабелен е – т.е. доста удобен и го прави лесен за изпозлване;
  • животът му е над 140 000 импулса – момичето в магазина го презентира като “безсмъртен” и ми обясни, че за разлика от други епилатори за които трябва на определен период да купуваш нова “глава”, защото се изчерпват импулсите, то този разполага с толкова импулси, че нямало цял живот да ми стигне. Разбира се това не е така. В последствие разбирайки колко импулса изразходва на 1 процедура, разделяйки го на общия брой, то ще мога да го използвам над 5-6 години;

Какво представлява фотоепилацията?

Самата процедура се основава на принципа на фототермолиза(контролирано увреждане на кожата. Светлинната енергия, която се излъчва от лазер се абсорбира и унищожава молекули). Когато говорим за фотоепилация най-просто можем да си го обясним като възпроизвеждане на светлинна енергия, която от своя страна се поглъща от меланина и се променя в топло усещане, което пък от своя страна стига до космения фоликул, и го разрушава.
На пръв прочит звучи дори страшно и болезнено, но на практика е безболезнена и бърза процедура, от която можете да усетите просто леко пощипване.

Какво трябва да знаем преди да пристъпим към първата процедура?

Спокойно, няма да ви дам дълъг списък с неща, които трябва да подготвяте все пак е козметична интервенция и трябва да се погрижим за кожата си.
Информацията, която ви предоставям е на база лично проучване и консултация с екипа на Philips, ако сте решени на процедура в салон с професионален уред, то консултирайте се със специалист.

Подготовка на косъмчетата – обръснете ги!

Ако сте от хората, които не изпозлват самобръсначки можете да използвате алтернатива, но всички съвети които изчетох казват да обръснем зоната, която ще третираме 1-2 дни преди процедура.

pic.google.bg

Интересно за фазите на растеж на косъмчетата и кога е най-подходящо за фотоепилация ,ако се разровим из интернет ще разберем, че косъма има три фази на растеж. Те се сменят през различни периоди от време в различните части от тялото и процедурата повлиява само космите в една от тях – анагенната(при нея има добре оформен корен).
По време на фазата на растеж нивото на пигмент във фоликулата е в своето най-високо равнище. Това е и фазата, в която космите се поддават на третиране с фотоепилатор.
Има и фазата на обратно развитие космената луковица започва да се свива. Фоликулите, които се третират по време на тази фаза ще изискват повторно третиране. Третата фаза е покой – тук не присъства косъм във фоликула и следователно няма пигмент, което означава че фотоепилацията е напълно ненужна.

Прекратете ходенето на солариум

Добре е поне седмица преди първата процедура да не сте ходили на солариум, а след процедура е задължително да не се излагате на пряка слъчнева светлина поне 48ч.

Когато говорим за епилация в домашни условия това са двете най-основни стъпки, които трябва да сте спазили преди да запчонете.
И ето, че идва момента за първата ви процедура, от която не искам да се разочаровате няма да има видим ефект. Подогответе се за дълъг и постоянен процес!
Днешната статия е отговор на въпросите, които ми зададохте в Instagram и като цяло са най-често задаваите то всяка дама решила се да купи фотоепилатор.

Схема на процедури

Както ще откриете и в самата инструкция на уреда, има определена схема по която трябва да се водите, когато започнете процедурите.
Първите 5 процедури правете в разстояние 2 седмици(една от друга), за да можете да спрете появата на космени фоликули, след което можете да изберете период спрямо появата на косъмчетата – препоръчва се м/у 4 и 8 седмици.

Как работи уредът?

Както ще видите самият епилатор е с изключително опростен дизайн – има общо 4 бутона и 1 изход за зарядното.
Основният бутон за включване, нищо сложно няма да се спираме на него, два бутона за увеличаване и намаляване силата на импулса и 1 от който реално да възпроизведете самия импулс.

Разполагате с една основна приставка, която е подходяща за цялото тяло, както и с още 2 допълнителни – бикини и лице.
Приставката за тяло можете да използвате за третиране на всички зони от врата надолу, тя е по-голяма и предполага по-лесното преминаване през по-обширните зони като краката и ръцете. От своя страна тази за лице е с видимо по-малко прозорче, както и с вграден допълнителен филтър за по-чувствителни зони. Моят модел SC2008 разполага и с трета приставка за бикини зона, отново със специален филър определен за тези деликатни женски местенца(премахва по-груби косъмчета, каквито всъщност са точно там).

След като изберете подходящата приставка трябва да поставите епилатора под ъгъл 90 градуса или просто, така че да може светлинния индикатор да светне в зелено и да възпроизведете импулс.
Добре е при първите процедури да съобразите силата на импулса и да не го увеличавате до максималното(склата е от 1 до 5), направете 2-3 третирания на 3-та степен, след което започнете да увеличавате поетапно.
Самата употреба на уреда е изключително лесна, не се изиска специална техническа подготовка, за да се справите( 🙂 ).
Пърчоначално ще ви е нужен около час, за да можете да минете през цялото тяло, но в последствие процедурата ще ви отнема не повече от 30 мин.

Скала на интензивност спрямо цвета на кожата

Обърнете внимание, че не трябва да третирате една и съща зона по няколко пъти в 1 процедура, рискувате да възпалите кожата.

Моите впечатления

След като накратко ви разясних повече за процедурата и самият уред, ще отговоря на може би най-задавания въпрос – Има ли ефект(Заслужава ли си?).

Ако трябва да съм истински откровена, когато купувах уред наистина бях много скептична – не вярвах, че това което обещава, а именно трайно обезкосмяване и дори премахване на космите завинаги е възможно.
Истината е, че ми бяха нужни 2 месеца, за да започна да виждам ефект от процедурите и да не съжалявам , че съм дала все пак не малката сума.
Резултатите при всеки човек(както с всичко) са много индивидуални, но при мен оредяването на космите започна след 8-9 процедура и може би, ако не бях станала по-несериозна след време….щях да си реша проблема с окосмяването.
Важно е да спомена, че моята кожа е с нормален цвят, а косата ми е черна. Самият косъм е доста твърд и при стандартно премахване със самобръсначка/кола маска, ефекта при мен е доста кратък.

Резултат с изображение за скала на фицпатрик
Скала на Фицпатрик , с която се определя типа на кожата и това дали е подходяща за фотоепилация

Правех процедури на цялото тяло, без интимна зона така че не мога да изкажа мнение за приставката и като цяло резултатите в тази зона.
Първите резултати забелязах на краката, учудващо тъй като очаквах първо в по-нежните зони да намалее окосмяването. След като разредих процедурите (след втория месец) мислех, че ефекта ще изчезне, но напротив – все повече зони останаха “голи”. И тъй като много от Вас ме питаха дали ако правят по-често процедури ефекта ще е по-бърз и траен, отговорът е – НЕ, няма. Причината – по-горе ви разказах за различните фази на растеж и факта, че в определена фаза импулсите не влияят в/у космения фоликул. Не си мислете, че ако ежедневно правите процедури ще има по-добър ефект, бъдете търпеливи и спазвайте графика.След известен период на употреба и постигнати добри резултати спрях да правя процедури и разбира се след време окосмяването върна нормалният си обем(ха-ха). Това, което ми направи впечатление е че в продължение на около година след спиране на процедурите растежа беше доста по-бавен и не ми се налагаше да ги премахвам толкова често колкото преди.

Ако трябва да обобщя моите резултати, то биха изглеждали така- около година редовни процедури + още година и половина със забавен или никакъв растеж = 2 години и 6 месеца (спокойствие).

Друг е въпросът, че самата аз преустанових процедурите, защото много ме мързеше, а реално не не ми отнемаше повече от 30-40мин за цяло тяло.
От известно време отново съм възобновила прцедурите, но този път съм се фокусирала в/у определени зони, тъй като прецених че искам да инвестирам времето и импулсите, които ми остават на местата, които имам най-много нужда.Лично за мен закупуването на фотоепилатор е инвестиция, която се възвръща с времето, отделно от факта че е е ефективна.Правейки проста сметка трайно премахване на окосмяването в студио би ви струвало хиляди левове(средна цена на процедура *цяло тяло в момента около 750лв /нужни са поне 9-10 процеудри за траен ефект/самостоятелно проучване), определено разбирате че тук сумата е в пъти по-малка.
В момента на пазара моделите на Philips варират от 300 лв нагоре, а резултата който предлагат е също толкова добър.
Лично аз не съжалявам за покупката си и бих препоръчала на всеки,който търси решение за болезнено обезкосмяване.

За Ваше улеснение и да не забравяте,можете да изтеглите безплатното приложение на Philips, което да ви напомя кога предстои процедура.
Свалете от Google Play от ТУК.
Свалете от App Store от ТУК .


Напомням къде можете да ме откриете в  Instagram и Facebook .