ОБИКНОВЕНИТЕ МОМИЧЕТА

“Обикновените момичета” – Как обикновеното момиче създава собствен бизнес!

Не помня от кога мечтая да създам свой собствен бизнес и да сваля “оковите” на работата в офис. През годините съм имала различни идеи за това с какво искам да се занимавам, но две неща останаха непреходни и до днес са в To do листа-а ми. Сигурна съм,че някой ден ще осъществя идеите си, а Вие ще бъдете първите потребители!
Докато не реализирам мечтите си обаче…мога само да се вдъхновявам от историите за успеха на обикновените момичета. Такава е и днешната история, която ще споделя с Вас или по-скоро ще оставя моята гостенка да сподели с всичи ни.

Историята на това как се можеш да осъществиш своя мечта днес ни разказва Теодора Рускова, която седи зад бранда за страхотни средства за планиране а.к.а планери PlannersBoutique.

Здравей,Теди!
Няма как да започнем с различно от това коя всъщност е Теодора?
Би ли представила себе си, но не по най-стандартния начин , а по онзи който би искала хората да те виждат?

Привет! Казвам се Теодора и съм на 30 години. Имам разнообразни интереси и съм пристрастена към действието. Не си представям живота без цел и списък с задачи.
За мен успешният ден е този, в който съм имала много неща за правене и всичко е приключило. Вярвам, че е по-добре нещо да бъде свършено отколкото съвършено, защото представите ни за второто се менят ежедневно. 

Обичам да уча и това е едно от нещата, които ми дават енергия. Дали ще посещавам курс, ще слушам подкаст или ще изпробвам нова рецепта е еднакво интересно за мен, защото търся новото и полезното във всяко рутинно действие. 
Най-големият стимул в живота ми са прекрасните ми момичета – на 2 г. и 9 месеца и на 7 месеца. Мечтая да бъда най-добрият пример за тях.

Знаеш, че описвам себе си като обикновено момиче, би ли споделила какво за теб означава да си обикновено момиче в днешното материално време?

В днешно време да си обикновен е най-необикновеното нещо. В свят, в който всички се събуждат с грим и прическа, имат време за всичко, а домовете са винаги подредени и блестящи, да признаеш, че не винаги всичко е на 100% е смелост.Моето ежедневие, както и на по-голяма част от хората, е съвсем обикновено и свързано с семейството, професията и хобитата ми. Щастливо омъжена съм, с 2 деца, висше образование и работа – какво по-клиширано от това!

Всъщност никак не е клиширано, защото щастието в днешно време е нещо, което трудно се случва на хората!
Сега обаче искам да те върна назад във времето, в което си била още на прага на живота и е трябвало да решиш на къде да тръгнеш – разкажи ни каква ученичка беше, имаше ли идея какво искаш да следваш и следователно с какво искаш да се занимаваш след това?

Средното си образование завърших в езикова гимназия, като интересите ми бяха насочени към хуманитарните предмети, които изискват творчество и въображение.
От дете обичам да пиша по различни теми, което може би определи и професията ми. Годините ми в училище преминаха на двата полюса. Бях отлична ученичка, но в един период в гимназията загубих мотивация и просто не знаех какво искам да правя в бъдеще.
Нещата се наредиха с влизането в университет, където открих мястото си. 

Аз съм на мнение, че младите хора разбират реално какво е тяхното призвание доста след завървашне на средното си образование. Самата аз съм ви разказвала, че години след завършване разбрах с какво искам да се занимавам. Какво ли знаем на 18, когато ни се живее повече от всичко…
Предполагам, че и ти като всички ни си седяла и си се чудела кой университет да избереш, коя точно специалност,ако сега трябва да го направиш кои ще са 5-те “правила”, които би следвала?

Единственото нещо, в което бях сигурна като ученичка е, че искам да уча в Нов български университет.
Бях посещавала университета в 11 клас и напълно пасна на разбирането ми за учене. Просто усещах, че това е моето място, а в последствие се оказа вярно. В НБУ научих едни от най-безценните си уроци, но нещото което промени мирогледа ми е, че разбрах, че никой няма да ти даде нещо, ако сам не си го вземеш. Когато ученикът е готов, учителят сам се появява. Където и да учиш, ако нямаш вътрешната мотивация и стремеж да се развиваш, никой не може да ти ги даде в ръцете. Ако трябва да дам 5 съвета по отношение на следването те са:

  1. Решете кое е това нещо, което истински ви вълнува и бихте правили през целия си живот по 8 часа дневно, 5 дни в седмицата, а често и повече.
  2. Определете трите най-важни изисквания, на които университетът трябва да отговаря.
  3. Проверете всички места, където може да изучавате тази специалност и отбележете тези, които отговарят на приоритетите от точка 2. 
  4. Не разчитайте единствено на университета, търсете допълнителни курсове, семинари и обучения в областта.
  5. Стажувайте или работете по време на следването.

В крайна сметка какво учи /учиш ?Коя е най-високата степен на образование, която имаш и в кой университет я завърши?

Завършила съм Управление на проекти в Нов български университет, като имам и допълнителни квалификации. Специалността е комплексна и приложима във всяка област, също така и изгражда редица социални умения – умения за планиране, организиране, анализ, комуникация и други.
Относно степента – магистър, но мечтая един ден да надградя и това.

Когато каза,че си завършила Управление на проекти ми се изясни и как си успяла да реализираш плана за собствен бизнес. Кажи ни сега обаче кога започна да чертаеш своя професионален план?

Сравнително късно, в края на бакалавърското ми образование, но смятам, че успях да наваксвам. Всичко започна с един стаж в областта на проектите, който ми даде много във всяко едно отношение. Макар до момента да съм била в различни роли в професионалното ми развитие, тогава придобих основните умения, които ми помагат и днес да се справям с предизвикателствата.

 Успя ли да го реализираш и с какво се занимаваш всъщност сега?

Плановете ми за кариерно развитие никога не са били свързани с конкретна позиция или компания, по-скоро с придобиването на знания и умения и в този смисъл получих това, което исках, благодарение на професията ми като експерт по управление на проекти и на неформално образование, което е част от ежедневието ми.

Към момента не работя на трудов договор от 8 до 17 часа, тъй като се грижа за децата ми, но участвам в различни проекти дистанционно и развивам любимото си хоби – онлайн магазин за планери. 

Въпреки че не работиш на стандартна работа, разкажи ни как минава един импровизиран работен ден?

Ставам рано и приготвям голямата си дъщеря за ясла, изпращам я, след което продължаваме заниманията с малката – тоалет,закуска и игри. Около 9:30 излизаме на разходка, след като тя заспи сядаме в някое любимо кафе, от където аз работя. 
Всеки ден задачите ми са различни – планиране на постове в социалните мрежи, писане, обработка на снимки или поръчки и други. Ако не успея да свърша всичко докато спи, продължавам следобед, когато е в добро настроение. Вечерите прекарваме семейно в игри и редене на пъзели. Старая се в този период да огранича телефона, но не винаги е възможно. 
След като момичетата заспят, ако не съм твърде уморена се опитвам да отметна още няколко задачи, но в повечето случай просто лягам и чета книга.

Звучи наистина супер да работиш за себе си и да разполагаш с времето си… Обаче смятам на всички ще ни е много интересно да ни разказжеш как  всъщностреши да създадеш своя сайт и защо точно планери?

Вярвам, че добре планираният ден може да подреди целия ни живот. Няма начин да постигнеш дългосрочни цели, ако ежедневно не правиш малки стъпки. Хаосът и липсата на план винаги са ме плашили. 
Години наред използвах тефтери за да отбелязвам задачите си и важните неща, които предстоят, а в едни по-далечни времена,когато нямаше смартфони и телефонни номера и рождени дни ☺ 

С течение на времето открих и магията на писането. Нещата, които бяха в тефтера ми независимо лични или професионални винаги се случваха. В работата започнах да се оглеждам в хората около мен и да забелязвам, че тези които пишат са по-организирани, спазват срокове и цялостното им представяне е по-добро. 

Започнах да правя планери за себе си на домашния принтер през 2017 г. когато се роди дъщеря ми, но хвърчащите листа често се губеха и се обърквах, кое кога съм записвала. В този момент попаднах на един американски бранд за планери, който много ме впечатли и потърсих български еквиваленти, защото не ми допадаше основата на планера да е на английски, а аз да пиша на български. 
След дълго търсене не открих, това което беше в главата ми и реших да го създам. Правех всичко сама и ми отне няколко месеца от идеята до първия тираж, но въпреки това бях сред първите. 
Три години по-късно вече има все по-голямо разнообразие на подобен тип продукти и това много ме радва. Сигурна съм, че в момента всяко момиче може да намери най-добрия планер, пасващ на ежедневието.

Еха, казано от теб звучи изключително лесно и всякаш не изисква много, за да създадеш бизнес, но за всеки случай ни сподели и кое е най-трудното в това да развиваш собствен бранд?

Много ми е трудно да отговоря на този въпрос, тъй като нямам бизнес според общото разбиране за това, но да работиш за себе си е трудно. Нямаш офис, нямаш работно време и ръководител, но нямаш и сигурен доход. Необходимо е сам да се контролираш за срокове, ценообразуване и качество. Има моменти, в които мислиш, че нищо няма смисъл и други, в които всичко е розово. 
Това, което не ми позволява да се откажа е, че правя неща, които ми носят удоволствие, а и гледам на тях като инвестиция в опит и умения, които ще ми се отплатят в бъдеще.

И аз, и блогът ми ти пожелаваме да е колкото се може по-скоро! Кажи ни сега може ли момиче в днешно време да развие и да управлява собствен бизнес, който да я издържа?

За момичетата в днешно време няма невъзможни неща и има много примери за това. В последните години ми прави впечатление, че все повече дами развиват уменията си и в един момент това започва да им носи и доходи. Да, не става от днес за утре. Продължителен процес е, с много върхове и спадове, но ако си достатъчно упорит и наистина обичаш това, което правиш в един момент нещата се нареждат.
Тъй като имам малки деца, голяма част от контактите ми са с други майки и ми прави впечатление, че повечето развиват хобита в периода на майчинство, а в много случай тези хобита се превръщат и в основна професия.

А, какво ти трябва, за да започнеш свой собствен бизнес?

Нещо, което обичаш да правиш и умението да убедиш другите да ти плащат за това.

За да не ставам прекално нахална имам един последен въпрос към теб – какво би посъветвала всички,които искат да имат собствен бизнес?

Бъдете позитивни реалисти. Ако някой ви е казал, че е напуснал работа от днес за утре и в рамките на месеци вече е имал успешен бизнес не вярвайте сляпо, вероятно има много недоизказани истини и прикрити факти. 

Ако имате мечта – работете за нея, но не се надявайте, че нещата се случват само с позитивно мислене. 

Бих посъветвала първо да тествате концепцията, сред приятели, роднини или онлайн, след това опитайте да я развиете в свободното си време и скоро ще разберете може ли да и се отдадете напълно и вашето нещо ли е.Второто по важност е да намерите това, което ви каза да се усмихвате.
Собственият бизнес всъщност е работа, разликата е че работното време е по-дълго и няма сигурно месечно възнаграждение, за това е добре да правите нещо, което ви носи и удовлетворение.

Не мога да не се съглася с Теди и също да ви кажа, че е много важно всъщност да правиме това, което ни носи удовлетворение. И да, това няма да се случи от ден първи след училище/университета, може да не се е случило и когато сте вече на 30/40г.,но ако силно вярвате и работите над осъществяване на мечтите си, то със сигурност ще се радваме на успех!
Изключително благодарна съм на Теди, че отдели от времето си и ни докосна до прекрасния й свят, а още по-благодарни сме,че ни радва с прекрасни планери!
Желая й да не спира да твори и винаги да намира своето щастливо място в този свят!

Сайт на PlannersBoutique – https://www.plannersboutique.com/
Instagram – https://www.instagram.com/plannersboutique/
Facebook – https://www.facebook.com/plannersboutique/

Напомям, че до 06.12 можете да се включите в съвместната ни игра с PlannersBoutique за един прекрасен планер. Ако искате да разберете как, можете да ме последвате в Instagram .

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *