ПОЛЕЗНО

Непрофесионално – как правя снимките си за Instagram?

Сигурна съм, че всеки който поддържа социални  медии с цели различни от личен профил, държи те да изглеждат добре. Всички виждаме красиви, подредени и някак хармонични профили,и дори да казваме че ние правиме всичко за “кеф”, тайно мечтаем и нашият профил да изглежда така.
Няма да ви лъжа – много искам виждайки профил ми в Instagram, да ви носи наслада!

През вече двете години, в които поддържам блог определено мога да кажа, че съм преживяла “Апокалипсис” по отношение на снимките, които правя.А, ако знаете колко още имам да подобрявам….
Важното за мен е, че съм изградила своя начин и за момента работи.
* за да разберете “моята тайна” и нещото, което смятам за най-силно предимство при заснемането, прочетете цялата статия

Цветовете за мен са важни…

Ако има нещо,което много искам за вида на профила ми, то това определено е именно снимките да си пасват визуално. Най-лесният начин е да го постигна е, когато се старая снимките да съдържат едни и същи цветове, които обаче е важно дори след обработка да са все така сходни.
Не мислете, че е важно снимките да са просто на розов/бял/син фон, цветовете трябва да са или в еднакъв нюанс,или просто да използвате едни и същи предмети.

Какво можете да изпозлвате в снимки?

Ако ви кажа, че всяка една вещ у дома или навън може да ви свърши работа, няма да ви излъжа.
Аз най-често използвам плат, който можете да си закупите от всеки един магазин, като най-любимите ми са дантела и сатен(за момента все още не виждате снимки със сатен, но може би скоро). Друго, което използвам за почти всяка снимка са кадастрони и хартия за опаковане.
Ако искате да имате изчистени снимки, които да вметна се обработват много по-лесно и бързо напасвате в профила си, то това е Вашият избор.
Хартия можете да закупите от магазините за 1 лв., Jumbo и тн., но отново обръщам внимание че трябва да си пасват(имам снимки, които са в сивата гама, за допълнение към снимките освен кадастрон с “паркет ефект” в сиво/бяло, аз съм избрала и т.нар. “книжна хартия” или просто използвам старо списание.
В моите очи тази комбинация е добра, а и ако трябва да съм честна получих доста коментари точно за тях.

какво още?

Най-важният елемент при поддържането на хомогенен фийд се оказва “свързващия елемент”, или във всяка снимка трябва да присъства един и същи предмет – може да е подложка, вещ,цвете(важно е да присъства,дори и в много малка част от снимката).
Когато вече имате основния фон/предмет нещата опират до начин на заснемане и обработка.

тенденции

Всеки блогър подрежда фийда си по свое усещане, но малко или много се водиме от общи принципи. Ето и няколко интерсните начини на подредба(лично според мен):

С коя програма обработвам?

През времето съм използвала какви ли не програми за обработка на снимки, и ако първоначално се чудех какво още да “пооправя”,кой ефект още да използвам, то в момента нещата седят по много по различен начин.
Към момента използвам само една програма, като преди качване на поста дообработвам с Instagram опциите(колкото и да не се вярва, че те служат за нещо).

Lightroom

Няма да учудя никой, когато споделя че основната програма, която използвам за обработка е именно Lightroom.
Програмата е част от голямото “семейство” на Adobe, които имат изключително  голямо портфолио от програми, най-известите от които: Adobe Photoshop, InDesign , Adobe PDF.
Първоначално смятах, че ще ми е много трудно да работя с приложението(което си беше така), но след изгледани безброй видеа и “ръководства” съм доста по-сигурна в умения си.

Използвам точно Lightroom на първо място, защото ми дава възможност да обработвам всяка една снимка по същия начин, по който и предните.
С т.нар “presets”(запаметени настройки при обработката), които създавам сама, изключително бързо и без проблем правя снимката да изглежда по същия начин(разбира се, не само това е важно).

За избора на най-подходящ “preset” съм изгледала доста повече от дузина видеа, а настройките след това няма да ви лъжа…отнемат не малко време.
Разбира се,можете да закупите готови “настройки” и просто да ги качите в приложението си, но когато говориме за любителска обработка, може би няма да ви се дават пари.
Любимите ми Youtube канали, от които набелязвам Presen-и

Имайте предвид, че дори с едни и същи настройки, няма да успеете да направите снимките еднакви, ако липсва “свързащия елемент”.

Заснемане

Нещото, което промених може би в началото на година е именно начина, по който заснемам снимките. Ако преди това снимах от всеки ъгъл или както ми падне, то от известен период държа снимките ми да са снимани:
– в близък план и под диагонал(понякога и тип flatly).
За хармоничен вид на профила определено трябва да съобразите И този елемент, и да не разчитате на случайни снимки. Имайте предвид, че ще трябва да направите доста снимки преди да откриете кой е Вашият “ъгъл” и как реално се получава най-добре.
Моите снимки(продуктови) най-често заснемам с “ляв ъгъл”, а когато говориме за снимки с моя особа на тях, предпочитам централно заснемане. Комбинацията от двете много ми допада и поне лично според мен, изглежда много добре.

Един от най-удобните аксесоари е портативният “Push” бутон. Свързва се лесно към всеки телефон(бе значение от модела), оставяте телефона на трипод или подпрян и се отдалеавате. С негова помощ можете да направите страхотни портретни сними.
Цената му е няколко стотинки, кликвайки на снимката можете да направите поръчка през Aliexpress.

С какво снимам?

За всеки, който смята че за добри снимки е нужен скъп фотоапарат -е, не сте прави- 90% от снимките ми са направени с мобилен телефон (дори не е от най-новите), а за останалите 10% използвам фотоапарт.

За мен е важно…

Освен всичко друго, лично аз НИКОГА не правя снимки вечерно време, на лампа или нещо различно от дневната светлина. Много хора използват допълнително осветление, но смятам че за подобно хоби-занимание е абсолютно ненужно.
Всяка една снимка направена на дневна/естествена светлина, би имала добро качество дори и след обработка и качване в соц.мрежа.

Имам ли “склад” за снимки?

При последната анкета в Instagram бях попитала дали смятате, че предварително заснемам снимките и имам по няколко подготвени. От опциите, които ви бях дала, най-много гласове имаше отговорът “подготвяш м/у 5-10 снимки”, което колкото и да искам, не е така.
Истината е, че от много време не планирам снимките си и НЕ подготвям нищо предварително, т.е. просто следвам правилото си за свързващ елемент + сходен фон + същия preset, за приблизително сходни снимки.
Все пак едно от нещата, които смятам за голям помощник при подредбата и хармонизирането на профила е именно “подготовката”.
По този начин Вие лесно ще управлявате и най-вече променяте профила си, така че да не доскучава и да не се превръща в скучен.

“Моята тайна”

Нищо няма да изглежда така, както изглежда ако не бях открила и най-полезната функция на камерата на телефона ми(която всеки телефон има), а и именно “широка бленда“.
Режимът създава снимки с малка дълбочина на рязкост,което от своя страна създава (ОНЗИ)замъглен фон, който придава по-голям акцент на обекта на снимката. Когато говориме за продуктови снимки, то определено това е най-красивият начин за заснемане и истинско акцентиране в/у предмета.

Функцията е много подходяща за заснемане на предмети, храни, но НЕ Е най-добрия вариант, когато говориме за портрети, освен ако нямате телефон с много добра камера(при фотоапаратите нещата седят по различен начин). Не използвам за личните ми снимки – размазва, влошава качеството и прави дори онзи “grain”ефект.


На този етап смятам,че съм открила правилните методи за заснемане и обработка на снимки, но за съжаление съм далеч от напълно доволна.
За тази година съм си набелязала неща, които трябва да се постарая да променя, за да достигна ефекта, който търся.
За моя радост има толкова много профили, от които да черпя идеи, така че не се притеснявам и съм сигурна че след още 1 година, когато направя update на статията, ще мога да споделя доста по-интересни трикове.


Ще се радвам, ако ме последвате в социалните мрежи – Instagram и Facebook