ПОЛЕЗНО

Как създадох блога си? Част 1 – Коя плаформа избрах и кои са най-важните функции за мен

Месец май определям като съдбоносен, тъй като през годините повечето от неприятните, но и хубави неща са ми се случили именно през него.
Месец май е и месецът, в който преди 2 години създадох своя блог, който всеки ден обичам все повече и повече. Ако за първата годишнина исках да споделя с Вас нещата, които промених благодарение на блога, то тази ще е малко по-различна.

С времето разбрах, че на хората им е интересно да разберат как се създава сайт, какво ни струва, как се поддържа, та в поредица от няколко статии ще споделя “моят път”.

Всеки от хората, които създават блог и го поддържат повече от критичните няколко месеца(ще прочетете малко защо ги определеям така), има свой собствен опит.
Ето защо реших е месецът на създаването на блога ми да отделя няколко статии, в които да ви разкажа за това:

  • как създадох блога си – технически;
  • колко ми струва това;
  • какви програми и приложеният изпозлвам;

Както и друг път съм споделяла, когато започвах не успях да открия почти никаква информация на български, налагаше да гледам видеа/чета статии в чужди сайтове.

Искам да обърна внимание, че моят опит е чисто любителски, определено не мога да претендирам за професионалист и съм на мнение, че сайтът ми изглежда далче от идеален. В момента работя над това да променя изцяло визията му, но както и по-горе, отново казвам… отнема доста време, когато правиш всичко сам.

В първа част от статията ще обърна внимание на “основата” на всеки сайт, както и кои бяха най-важните неща за мен, когато избирах платформата, на която да изградя сайта си.

Платформа и нейните функции

Безспорно най-важното нещо за мен след като преминах първата година с блог, беше визуалното подобряване на сайта ми. През първите месеци (без да се замислям) използвах безплатната версия на WordPress, защото не бях сигурна колко време ще продължи това мое ново начинание.
Честно казано преди да се запозная в детайли мислех, че да имаш сайт е доста скъпо, но след малко ще разберете че не е точно така.

Дори не съм се замисляла да използвам различна от WordPress платформа, тъй като всички други сайтове на пръв поглед ми се струваха доста сложни.
Създавайки съдържание трябва да сте наясно с това какво искате да виждате, когато отворите т.нар. Dashboard на сайта ви. Важно е не просто да пишете, а да изпозлвате всички функции, които предлага самата платформа.
Първият ми съвет към Вас е да определите какво точно искате да виждате и да достъпвате максимално бързо и лесно, след което да изгледате някой tutorial “как се създава сайт в Х платформа” и да прецените кои са те.

Кое е най-важно за мен?

Достъп до публикации

Няма как при писане на статии да не държа това да се случва много бързо, без излишни “движения”.
Функцията да създавам, редактирам и публикувам трябва да е достъпна, както от лаптопа ми, така и от телефона ми. Едно от най-важните неща, която пишете е опция за автоматично запазване, повярвайте ми…Доста е неприятно да напишеш статия от 500-600 думи и изведнъж компютъра ти да забие.

Размер на библиотека

Тъй като снимките ми са с максималното качество, което може да си позволи телефона ми, трябваше да имам доста голям “storage” за тях. Не казвам, че wordpress предлага безкраен(около 5GB), но всяка друга имаше по-малко.
Когато говориме за платен план, то размера е почти безкраен, така че това е една от причините да премина да точно такъв.

Функции за изображения

Трябва да мога лесно да добавям изображения, като много държа да има опцията за “наместването” им (ако се загледате в по-старите статии ще забележите, че не слагах изображения в средата, а често ги размествах. Сега е точно обратното – искам да има големи снимки и те да са централно позиционирани).

различна позиция(ляво) – центрирано(дясно)

В WordPress има различни опции за създаване, например: галерия тип “слайдшоу”, изображения в различни рамки, групиране в различни grid-ове и тн. Това би ви позволило да направите блога още по-приятен визуално.

Допълнителни “притурки” или разширения

Притурките или разширенията са допълнителни приложения, които можете да “прикачите” към сайта си. Като пример мога да ви дам – апликации за оптимизация, за добавяне не нa Instagram фийда ви, изскачане на “pop up” и тн., и тн.
В магазина на WordPress има много,ама много разширения, които можете да използвате, които дори не подозирате, че могат да направят сайта ви една идея по-професионален.
Част от тези, които използвам аз:

  • Google Fonts Typography – по подразбиране имате определен шрифт, а този add дава възможност за цялостна промяна, както на основният текст в публикациите, така и на заглавията, текста на менютата…или на всичко. Можете да направите всеки един отделен текст с различен шрифт, големина и тн.;
  • Thumbnail Fixer for Social Media –  когато имате снимки, операционната ви система се опитва да ги разпознае, след което им създава така наречените thumbnails изображение (малки изглед).
    При прехвърляне на данните от безплатната версия към платен хостинг/домейн, започнах да имам проблем с тази визуализация. Нещо, което ме подлудяваше.
без tumbnail(ляво) – с tumbnail(дясно)

Разширението прави корекция и изобразява основното изображение, което сте заложили при създаване на статията.

  • Pop up – с негова помощ добавям различни “изскачания” по време на четене, които искам да виждат потребителите.
    Съобщения от типа “Последвай ме в…” с визуализиране на соц.медия, форма за обратна връзка, форма за Newsletter и подобни;

Външен вид

Над 60% от сайтовете са с основа WordPress, което означава, че има доста опции за визията, която ще изградите за сайта си.
За мен беше важно да мога да използвам теми свалени от различни сайтове, защото не исках да се ограничавам само с тези на платформата(не че са малко). Има буквално хиляди сайтове, които предлагат напълно безплатни теми(визия) за сайта ви,които просто сваляте и качвате с 3 кликания.
Ето няколко:

Статистика

Най-важната за мен функция, която тук е изключително опростена и много бързо успявам да разбера всичко най-важно за потребители, които посещаваш сайта ми.
Темата за статистиката е по-обширна и съм отделила допълнителна тема за нея!


Познавайки и разучавайки функциите на платформата може ежедневно да откриваме неща, с които да повишаваме качеството на сайта си.
Както споменах, аз никак не съм доволна от начина по който изглежда блога и съм в търсене на много инструменти за подобряване(но за тях в следващата статия).
За да завърша първата част ще кажа, че дори и това да е просто хоби занимание, не трябва да забравяме, че социалните медии са визуално отражение на нас самите. За това отделете време за проучване и опознаване(дори на други хора в тези среди).

В следващата статия ще разберете повече за това какво представляват хостинга и домейна, колко пари отделям месечно за тях и защо бих препоръчала на всеки платена опция!


Напомням ,че можете да ме откриете в  Instagram и Facebook 🙂